Facebook op grootmoeders wijze

Geschreven door Koen Vervoort op woensdag 09 februari 2011

De ene uitdaging is de andere niet, maar sociale netwerksites gaan uitleggen aan senioren is er eentje die kan tellen in elk geval.

Toen NEOS vzw ons vroeg of we hun niet konden helpen met hun opleidingsprogramma “Met één druk op de knop”, waren we uiteraard bereid dit te doen aangezien zij ook ons meer dan een aardige stap op weg hielpen met onzen digimeter.  “Och… makkie” dacht ik nog bij mezelf.

Duidelijk een geval van overmoedigheid aangezien er me tijdens het ineenknutselen van de presentatie toch een zekere vorm van angstzweet uitbrak.

Gaan die dat wel snappen?
Hoe vertaal je in’s hemelsnaam ‘user generated content’?
Wat als ze na 5 minuten al in slaap gevallen zijn, hoe hou ik ze dan nog twee uur bezig?

Enfin… ik bel dus met de moed der wanhoop naar mijn grootmoeder van 84 die amper weet waar de aan/uit knop staat van haar microgolf.

“Bommama, mag ik u eens komen uitleggen wat sociale netwerksites zijn?” Het antwoord was onverwacht:  “Tuurlijk mènneke, ge zijt nooit te oud om bij te leren… en dan zien ik oech nog es want das ook alweer lang geleden.”

Eerlijk gezegd, na een namiddag vol verhalen over den tijd dat den TV nog niet bestond en mensen die nog nooit de zee hadden gezien, was ik niet echt gerustgesteld in mijn zaak.

Tijd om echt grote aanpassingen te doen was er niet meer en mijn bommama wist toch ook ondertussen wat youtube en facebook betekenden dus het ging wel loslopen zeker ?

Vergezeld van een uurtje Elvis in de wagen om in de sfeer te raken, arriveer ik stipt 17 minuten te vroeg aan de Gemeentelijke bibliotheek in Wommelgem. Nog snel even mijn nota’s checken en we vliegen er in.

Tot mijn grote verbazing blijken zo goed als alle aanwezige senioren (een stuk of 25) hun laptop bij te hebben. “How jong, was da hier?!!” .

Twee tassen perculatorkoffie en een stukske rijstvlaai later beginnen we eraan. Een bondige definitie en een overzichtje van ocharme 4 sociale netwerksites van de ontelbare op deze aardbol verder, komen we aan het interessante stuk:

Welke impact hebben sociale netwerksites op onze huidige samenleving? Verschillende senioren beginnen toch wel wat te schuifelen op hunne stoel, maar na het tackelen (dank u creatievelingen bij Google) van meneer die vraagt: “Allemaal goed en wel maar wat als ze het internet afsluiten zoals in Egypte nu?”, lijkt het merendeel toch overtuigd van het nut van sociale netwerksites.

Conclusie:

ook al is er duidelijk nog heel wat werk aan de digitale kloof in Vlaanderen, moet ik eerlijk toegeven dat ik zelfs al een beetje uitkijk naar mijn volgende sessie voor deze boeiende doelgroep.

Facebook op grootmoeders wijze. Het is eens iets anders dan onderzoekers met dubbele ontkenningen en PSAP-vragen.

Oh ja tot slot…. Moest iemand zich geroepen voelen om zijn of haar bommama een eindje op weg te helpen in de digitale revolutie, hier vind je de presentatie (met oprechte dank aan Ilja Theuwissen) terug:
http://www.slideshare.net/iLabo/sns-het-tijdperk-van-de-toekomst-6811486

Veel succes !!!

 

Dit artikel gaat over , , , , , .

Reageer

Velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief.