Het Lam Gods bestuderen vanuit je luie zetel? Het is mogelijk!

Geschreven door iMinds op maandag 12 maart 2012

Het altaarstuk "De Aanbidding van het Lam Gods" van Hubert en Jan Van Eyck is nu tot op de centimeter te bestuderen via de interactieve website “Closer to Van Eyck, Rediscovering the Ghent Altarpiece”. Een website die tot stand kwam in samenwerking met o.a. IBBT-ETRO-VUB en de spin-off Universum Digitalis.

Baanbrekend is dat voor het eerst ook een kijkje kan worden genomen onder het verfoppervlak. Doordat het altaarstuk in extreem hoge resolutie werd gefotografeerd, was het mogelijk deze foto’s digitaal te assembleren. Dit zorgde voor zeer gedetailleerde beelden die het mogelijk maken het veelluik microscopisch te bestuderen.

Universum Digitalis stond in voor de website en viewer ontwikkeling, zodat het resultaat van het werk altijd en overal getoond kan worden. Hiervoor ontwikkelde ETRO een algoritme om de duizenden beeldblokken automatisch aan mekaar te ‘naaien’ en te registreren.

Andere belangrijke partners bij de verwezenlijking van dit project zijn: Prof. in de kunstgeschiedenis Ron Spronk, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Lukasweb, de Getty Foundation en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Dit artikel gaat over .

Reageer

Velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief.