Outerthought krijgt Vlaamse innovatiesteun

Geschreven door Steven Noels op zondag 11 april 2010

Mede dankzij een samenwerking met Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen en UGent MMLab/IBBT krijgt de onderzoeksactiviteit bij het Gentse softwarebedrijf Outerthought een aanzienlijke boost van IWT - het Vlaams agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie.

Outerthought is sinds 6 jaar de producent van het succesvolle open source CMS 'Daisy', dat door tal van lokale en internationale organisaties gebruikt wordt voor kennis-, website- en documentbeheer. Het succesverhaal van Daisy krijgt nu een vervolg in een onderzoeksproject rond schaalbare en doorzoekbare opslag via NOSQL technologie, waarmee Outerthought wereldwijd bij de eersten van de klas komt. 

 

NOSQL is een geëvolueerde aanpak van dataopslag vanuit het besef dat relationele databases minder geschikt zijn voor internet-schaal systemen. NOSQL ligt dan ook aan de basis van de opslag- en indexinfrastructuur bij Google, Facebook en Amazon. Het nieuwe product 'Lily' wordt de eerste content repository die voluit voor NOSQL gaat. Door een slimme integratie met gesofisticeerde index- en zoektechnologie wordt Lily de eerste content repository die geen grenzen kent, en waar de vertrouwde interactiviteit en doorzoekbaarheid van webtoepassingen gecombineerd wordt met de groeicapaciteit van enterprise storage en archiveringssystemen. "Dankzij Lily overstijgen we de tar pit van het overaanbod aan Web CMS systemen," zegt Steven Noels, managing partner bij Outerthought, "en focussen op onze sterktes: die van top-technologen en bouwers van robuuste infrastructuursoftware. De lat voor Lily ligt hoog, maar onze ervaring spreekt voor ons, en was ook de grondslag van deze positieve IWT evaluatie." Outerthought heeft reeds vele jaren ervaring met open source software development, en ook deze succesvolle steunaanvraag is het resultaat van teamwork. De originele bevindingen uit het onderzoek zullen gevalideerd worden door de experten van UGent MMLab ten opzichte van de "state of the art" inzake (meta)data modellering. Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen - in de figuur van Peter Rutten - hielp Outerthought op weg met de administratieve kant van de aanvraag.

"De uitgebreide ervaring van Peter als senior researcher in spraak- en taaltechnologie kwam zeker van pas om onze case zo helder mogelijk op te stellen: Peter wou feiten en cijfers van ons die onze visie tot een realiseerbaar doel herleidden."

"We willen ons onderzoeksinspanningen institutionaliseren," verklaart Steven, "en binnen onze compacte organisatie een vaste onderzoekscel oprichten waardoor onze competenties ook voor de buitenwereld beter in de verf gezet worden. Dat de overheid ons hierin wil steunen, maakt het voor ons als KMO mogelijk om dit met de juiste snelheid en slagkracht te doen."

De eerste resultaten van het onderzoek rond Lily worden al tegen de zomer verwacht, en Outerthought is dan ook nu al op zoek naar partners voor commercialisatie en exploitatie. Het open source model laat hierrond een maximale flexibiliteit toe. Het ondersteunen van innovatie is de missie van het IWT. Het IWT steunt activiteiten die gericht zijn op innovatie in Vlaanderen waarbij - door kennisontwikkeling of verspreiding van nieuw ontwikkelde kennis - nieuwe producten, productieprocessen, wijzen van arbeidsorganisatie of diensten tot stand worden gebracht, met het oog op valorisatie ter ondersteuning van economische of maatschappelijke behoeften.

Contact: Steven Noels / +32 478 29 29 00 / Outerthought / Technologiepark 3 / 9052 Zwijnaarde / stevenn@outerthought.org

 

Steven Noels

http://outerthought.org/

Outerthought Open Source Java & XML

Makers of the Daisy CMS

steven@outerthought.org

 

Dit artikel gaat over , , .

Reageer

Velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief.