FIWARE

Het FIWARE acceleratieprogramma is een Europees initiatief om ondernemerschap te stimuleren en de ontwikkeling van geavanceerde internetapplicaties te vergemakkelijken. Imec is een regionale hub voor 4 FIWARE accelerators: CreatiFI, FABulous, FI-C3 en FInish.

FIWARE acceleratieprogramma biedt ondersteuning en financiering aan KMO’s, creatieve geesten en webondernemers om hun business een boost te geven en succesvol in het Future Internet (FI) verhaal te stappen.

FIWARE is een werelwijde open community die de ontwikkeling van nieuwe slimme toepassingen als doel heeft. In deze context werd het FIWARE acceleratieprogramma ontwikkeld om het gebruik van FIWARE-technologiën met meerdere toepassingen te promoten. Het programma is onderverdeeld in meerdere acceleratoren, telkens met de focus op een andere markt.

In het kader van dit programma lanceerde de Europese Commissie in september 2014 een campagne ter ondersteuning van Europese KMO’s en ondernemers die hun innovatieve ideeën ontwikkelen op basis van FIWARE technologie. Imec’s unieke expertise in digitaal onderzoek en ons succes als business incubator gaven ons de mogelijkkeid om als partner op te treden in dit initiatief, als leider en coördinator van de CreatiFI accelerator en in de rol van regionale hub voor de Benelux voor FABulous, FI-C3 en FInish.

Via deze programma’s ondersteunt imec FIWARE deelnemers met financiering, business coaching en marktondersteuning, deskundig advies en een catalogus van FIWARE open source technologieën. Er zijn zes beschikbare types technologieën, ook ‘generic enablers’ genoemd: cloud hosting, data/context management, architectuur van applicaties/diensten, ecosysteem endelivery framework, Internet of Things, Interface to Networks and Devices (I2ND) en security. Alle KMO’s en webondernemers die geselecteerd werden voor deelname aan de acceleratorprojecten kunnen deze bekijken en gebruiken via de FIWARE catalogus. Daarnaast is er het Future Internet Lab (FI-Lab) dat ontwikkelaars toelaat om met deze enablers tests en experimenten op te zetten, en ze te integreren in hun eigen innovatieve producten en diensten.

Contact


Ingrid Willems
Entrepreneur in Residence - FIWARE Program Manager

FIWARE en iMinds

FI-PPP beleid van Europa

Over FIWARE