Zorg Proeftuinen Belevingsdag

Naar aanleiding van het AAL Forum 2015 organiseren de Zorg Proeftuinen Vlaanderen op 22 september de “Zorg Proeftuinen Belevingsdag”. Een unieke kans om op een interactieve manier te ontdekken wat de Zorg Proeftuinen voor jou en je organisatie kunnen betekenen.
Van 22 tot 25 september vindt in het ICC Gent het AAL Forum 2015 plaats.

Het AAL Forum wordt georganiseerd door iMinds en het IWT in samenwerking met het AAL Programme. Jaarlijks organiseert het AAL Programme dit forum rond Ambient Assistent Living (AAL) met als doel de levenskwaliteit van ouderen door gebruik van ICT te verbeteren. Tijdens dit event worden tal van nationale en internationale AAL-initiatieven in de kijker gezet en krijgen bezoekers de kans actief deel te nemen aan workshops, interactieve sessies, debatten...

Naar aanleiding van het AAL Forum 2015 organiseren de Zorg Proeftuinen Vlaanderen op 22 september in het ICC Gent een belevingsdag rond Zorg Proeftuinen. Je bent van harte welkom om een ganse dag te proeven van Proeftuinen in de Zorg. Op een interactieve manier leer je wat Zorg Proeftuinen voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Registreren voor de Zorg Proeftuinen belevingsdag is niet meer mogelijk.

 

Parking Sint-Pietersplein - ICC


 

Programma

10u – 12u: Impact van de Zorg Proeftuinen (plenaire sessie)

Zes sprekers getuigen over hun deelname aan de Zorg Proeftuinen. Hun persoonlijke verhaal, visie en ervaringen illustreren op welke manier Zorg Proeftuinen een impact hebben in de praktijk van een kmo, een ziekenhuis, een woonzorgcentrum, beleidsbeslissingen en het leven van senioren. Aan de hand van heel concrete voorbeelden krijgt de bezoeker een beter beeld over de mogelijkheden die de Zorg Proeftuinen hen biedt.

 • An Veris - InnovAGE, UZ Leuven

 • Michel Tops - LiCalab, Tops Food

 • Joeri De Ren - AzoB, Zorg Bedrijf Antwerpen

 • Luc Bijnens - Careville, Wit-Gele Kruis

 • Sarah Smeyers - AIPA, Schepen van Wonen Stad Aalst

 • Lucas Vandendriessche - Online Buurten, Directeur Seniorenzorg Stad Oostende

Geja Langersveld, Program Manager Ambient Assisted Living (AAL) en medewerker bij ZonMw geeft een reflectie vanuit haar ervaringen met zorg innovaties in Nederland.

12u – 13u: Lunch 

13u – 17u: Interactieve workshops (parcours)

Verschillende interactieve sessies en activiteiten laten je zelf proeven van de vele dimensies van Zorg Proeftuinen. De Zorg Proeftuinen tonen je wat ze voor jou kunnen betekenen en welke mogelijkheden ze bieden om te innoveren in de sector van de ouderenzorg.

 • Samen innoveren

In kleine groepjes ga je samen innoveren rond actuele of potentiële proeftuinprojecten. Je leert dat er een variatie aan participatietechnieken ingezet kan worden in de Proeftuinen. Je gaat heel concreet aan de slag met een toegewezen topic.

 • Hoe creëren we waarde?

Wat brengt de innovatie op voor de maatschappij? Wat is de maatschappelijke en economische meerwaarde? Geen gemakkelijke vragen in de zorg. 8 innovatieve ideeën, producten, diensten en/of processen pitchen hun project voor een gemixte doelgroep. Je leert dat het opstellen van een business model best zo vroeg mogelijk in het innovatieproces plaats vindt en dat ook het betrekken van gebruikers een meerwaarde heeft.
Ontdek de pitches >

 • Evaluatie door gebruikers

Testen, evalueren, feedback verzamelen, aanpassen, ... Dit alles doen we op constante basis in de Zorg Proeftuinen. Een twintigtal demo’s en hun ontwikkelaars wachten op de belevingsdag op feedback van hun gebruiker. Geef je mening!
Ontdek de demo's >

 • Weten en leren

Wetenschappelijk onderzoek is onontbeerlijk in de proeftuinen. Wat je doet, doe je niet zomaar. Aan de hand van posters maak je hier kennis met de wetenschappelijke resultaten binnen de Zorg Proeftuinen.

 • Iedereen doet mee?

Gebruikers worden in elke fase binnen het Zorg Proeftuinen verhaal zeer actief betrokken. Gebruikers die zich inzetten om feedback te geven, oplossingen te zoeken, samen te innoveren, te testen, mee na te denken, ... worden binnen een proeftuin een panel genoemd. De proeftuin doet regelmatig een beroep op haar panel. Je panel moet je dus onderhouden. Ontdek hier hoe dit in de praktijk gebeurt.

 • Platformaanbod

Wat kunnen de Zorg Proeftuinenen voor jou betekenen? Waar heb je nood aan? Kom langs en we bespreken het samen.


De Zorg Proeftuinen staan open voor iedereen die mee wil nadenken over innovatieve producten en diensten.

Meer informatie via www.zorgproeftuinen.be