Strategisch onderzoek

Langdurig strategisch onderzoek rond gezondheidsdata en medische beeldvorming

Een digitale gezondheidszorg zal die zorg meer personaliseren, maar zal ons ook beter toelaten in te zetten op preventie. Daarnaast zal de rol van de patiënt belangrijker worden. Voorwaarde is echter dat we de betrokkenen (gezondheidsprofessionals, patiënten en beleidsmakers) helpen om te gaan met grote hoeveelheden data – afkomstig van een resem toestellen en andere bronnen. Daarvoor hebben we intelligente beslissingsondersteunende systemen nodig; tools die alle data analyseren en medisch personeel helpen bij het nemen van de juiste klinische beslissingen.

Imec beschikt over de kritische massa om langdurig, strategisch onderzoek in dit domein uit te voeren en bouwt daarbij verder op de kennis en expertise van meer dan 200 academische onderzoekers verspreid over de campussen van de KU Leuven, UGent, UAntwerpen, VUB en hun universitaire ziekenhuizen. Hun missie: wetenschappelijke doorbraken in de digitale gezondheidszorg realiseren. Ze focussen daarbij op manieren om op een intelligente manier gezondheidsdata en medische beelden te verzamelen, te verwerken en te analyseren.

Verwezenlijkingen

Nieuw eXtasy-softwarepakket spoort de oorzaak van genetische aandoeningen 20 keer accurater op

“eXtasy maakt gebruik van geavanceerde artificiële intelligentie om hele reeksen complexe data te combineren in een globale score die weerspiegelt hoe belangrijk een bepaalde mutatie is voor een bepaalde ziekte. Die data kunnen bestaan uit netwerken van interagerende eiwitten, maar het kan ook gaan om wetenschappelijke publicaties en zelfs scores die inschatten hoe schadelijk een mutatie is voor het eiwit in kwestie. Op die manier kunnen we ziekteveroorzakende mutaties 20 keer accurater opsporen, en patiënten en hun families veel sneller een sluitende diagnose bezorgen. We hopen op die manier de behandeling van miljoenen patiënten aanzienlijk te versnellen en te verbeteren.” -- prof. dr. Yves Moreau, iMinds - STADIUS - KU Leuven.

Prof. dr. Peter Schelkens ontvangt European Research Council (ERC) Consolidator Grant

Prof. Schelkens (iMinds - ETRO - VUB) kreeg voor zijn INTERFERE-project een budget van 2 miljoen euro toegewezen. INTERFERE onderzoekt doorbraken met betrekking tot de holografie (meer bepaald het realiseren van volledig parallaxe, dynamische digitale holografie met een grote kijkhoek). Toepassingsgebieden zijn onder andere medische beeldvorming, biofotonica, digitale holografische microscopie, enz.

Achtergrond

Nieuws item: Peter Schelkens ontvangt felbegeerde ERC Consolidator Grant (Januari 2014)
Research groep: iMinds - ETRO - VUB

Ontdek hoe de strategische onderzoeksresultaten van imec je bedrijf een concurrentieel voordeel kunnen verschaffen –

Het strategisch onderzoek van imec resulteert vaak in geavanceerde technologieën die makkelijk door bedrijven opgepikt kunnen worden, en hen een belangrijk concurrentieel voordeel verschaffen. In het domein van de digitale gezondheidszorg, zijn onder meer volgende technologieën beschikbaar. Neem zeker contact met ons op als je deze onderzoeksresultaten zou willen gebruiken –

LAF is een technologie die op een zeer betrouwbare, intelligente en kostenefficiënte manier de audiovisuele kwaliteitsperceptie voor eender welk multimedia-apparaat voorspelt. Het voorkomt dat bandbreedte niet optimaal gebruikt wordt en dat een slechte beeldkwaliteit zou resulteren in een ditto gebruikerservaring. LAF kan onder meer worden gebruikt in medische toepassingen zoals digitale radiologische beeldvorming – waarbij beeldbestanden gecomprimeerd worden voor opslag en later onderzoek.

MASSIF voegt betekenis toe aan data. Nuttige kennis uit ruwe data halen, is zoals het zoeken naar een naald in een hooiberg. Het MASSIF-platform biedt een intelligente en semantisch gevoelige lezer voor grote datasets, onafhankelijk van bron of gewenste output. De MASSIF-tool tilt besluitvorming naar een ander niveau en is gericht op (particuliere en openbare) bedrijven die regelmatig op grote schaal ruwe data verzamelen.

Dankzij de programmeertaal Quasar kunnen GPU’s en CPU’s sneller en makkelijker geprogrammeerd worden – om parallelle berekeningen uit te voeren. Daardoor kunnen beeldreconstructie en videobewerking 10 tot 100 keer versneld worden. Vandaag gebeurt het combineren van Central Processing Units (CPU’s) met Graphics Processing Units (GPU's) zelden, omdat GPU's buitengewoon moeilijk te programmeren zijn. De nieuwe Quasar-programmeertaal brengt daar nu verandering in. Quasar werd ontwikkeld door iMinds-onderzoekers aan UGent en kan worden toegepast in domeinen zoals medische beeldreconstructie, videobewerking, enz.

De unieke troeven en positie van imec

Ontdek hoe imec als ‘one-stop shop’ fungeert op het gebied van innovatie in digitale gezondheidszorg – van strategisch onderzoek tot steun voor starters.