Toegepaste onderzoeksprojecten

Inspelen op concrete marktbehoeften via toegepaste onderzoeksprojecten met industriële partners

Innoveren in digitale gezondheidszorg is niet enkel een opdracht voor onderzoekers, en kan al zeker niet vanuit een ivoren toren gebeuren. Daarom moedigt imec haar onderzoekers aan om met industriële partners (en andere betrokken partijen, zoals gezondheidsprofessionals en middenveldorganisaties) samen te werken in bredere consortia die inspelen op een zeer concrete marktbehoefte.

Die aanpak heeft geresulteerd in een specifiek interdisciplinair, coöperatief en toegepast onderzoeksprogramma, namelijk ICON. ICON-onderzoeksprojecten duren doorgaans 2 jaar. Het resultaat ervan zijn bouwstenen die de deelnemende partners in staat stellen om geavanceerde digitale oplossingen op de markt te brengen.

Toegepaste onderzoeksprojecten in de digitale gezondheidszorg

Sinds de start van het ICON-programma in 2005 werden er al meer dan 20 coöperatieve, toegepaste onderzoeksprojecten uitgevoerd in het domein van de digitale gezondheidszorg.Voorbeelden zijn onder meer:

App voor duurzaam gewichtsverlies

De ontwikkeling van een ‘Super Coach’-app voor mensen met obesitas; deze app zal alle relevante factoren monitoren die een impact hebben op het gewicht van een persoon (voedings- en sportgewoonten, maar ook koopgedrag) en op basis daarvan gepersonaliseerd advies genereren. Op die manier worden gebruikers ondersteund bij het realiseren van duurzaam gewichtsverlies
[het b-SLIM project loopt tot 31/03/2016].

Achtergrond

Project: b-SLIM

Simultane SPECT/MRI-beeldvorming

Dankzij multimodale beeldvorming onthult één enkele scan alle functionele en complementaire anatomische info die dokters nodig hebben om een diagnose te stellen en een geschikte behandeling voor te stellen. Het bouwen van gecombineerde SPECT- en MRI-scanners bleek echter een probleem – omwille van de interferentie tussen het collimatormateriaal van SPECT-systemen (dat gebruikt wordt om een bundel gammastralen te vernauwen) en de magnetische velden opgewekt door MRI-scanners. Dat probleem werd opgelost in het kader van het SIMRET-project van iMinds.
[het SIMRET-project werd afgesloten op 31/12/2014].

Achtergrond

Project: SIMRET

Toegankelijke gezondheidsdata

Onderzoek naar de manier waarop patiënten toegang moeten krijgen tot hun gezondheidsdata; en vooral: in een formaat dat ze begrijpen. Dit helpt hen de implicaties van hun data – en hoe deze zich verhouden ten opzichte van de referentiewaardes – te begrijpen. Bedoeling is patiënten meer inzicht te geven in hun eigen gezondheid, wat er op zijn beurt voor zal zorgen dat ze de gezondheidszorg efficiënter benutten.
[het MyHealthData-project loopt tot 31/12/2016].

Achtergrond

Project: MyHealthData

Valdetectie

FallRisk onderzocht hoe bestaande valdetectiesystemen verbeterd kunnen worden, en ontwikkelde een intelligent kader om het valrisico bij oudere mensen in te schatten. “Elke partner in het projectconsortium van FallRisk heeft zijn eigen sterke punten, maar dankzij het ICON-programma van iMinds waren we in staat om alle afzonderlijke bouwstenen samen te voegen tot één enkele werkende oplossing; een oplossing over bedrijfsgrenzen heen – en voortbouwend op de expertise van vier onderzoeksgroepen van iMinds. Dat alles zou niet mogelijk geweest zijn zonder het ICON-programma.” -- Pieter Crombez, Televic Healthcare
[het FallRisk-project werd afgesloten op 31/12/2014].

Achtergrond

Project: FallRisk


De krachten bundelen?

Wil je een toegepast onderzoeksproject met iMinds in de gezondheidszorg opstarten of eraan deelnemen? Neem dan nu contact met ons op!

De unieke troeven en positie van imec

Ontdek hoe imec als ‘one-stop shop’ fungeert op het gebied van innovatie in digitale gezondheidszorg – van strategisch onderzoek tot steun voor starters.