iMinds incubatieprogramma behoort tot absolute wereldtop: werkgelegenheids- en omzetcijfers van haar start-ups groeien met 50 tot 60% per semester

iStart-programma voor startende ondernemers door UBI Global verkozen tot ’s werelds nummer 4 in de categorie ‘Top University Business Accelerators’

Eind oktober werd het iStart-incubatieprogramma van iMinds, dat startende ondernemers ondersteunt bij het succesvol lanceren van hun bedrijf, door UBI Global beloond met een tweede plaats in de categorie ‘European Top University Business Accelerators’. Sinds gisteren bezet iMinds bovendien de vierde plaats op UBI Globals wereldwijde ranking (plaats 25 in 2014). En die erkenning komt er niet toevallig. iMinds kan immers mooie cijfers voorleggen omtrent het succes van haar incubatiewerking: met meer dan 300 voltijdse arbeidsplaatsen en een totale omzet van meer dan 16 miljoen euro vormen de iMinds start-ups een bruisende community. Bovendien gooien de iMinds starters internationaal hoge ogen wat betreft het aantrekken van externe vervolgfinanciering: elke euro geïnvesteerd door iMinds opent de deur tot gemiddeld tot 3,6 euro externe investeringen. iMinds behoort wat dat betreft tot de top-3% incubatoren wereldwijd.

Belgische start-ups doen het de laatste tijd opvallend goed in binnen- en buitenland. Zo werd het Vlaamse neoScores vorig jaar bijvoorbeeld uitgeroepen tot tweede meest beloftevolle starter ter wereld, en vorige week nog kaapte het Antwerpse Turbulent maar liefst de hoofdprijs weg tijdens de Startup Nations Summit in Mexico. En het succes van die start-ups is geen toevalstreffer – want naast het keiharde werk van de starters zelf is ook hun omkadering een stuk professioneler en performanter geworden. Getuige daarvan de incubatiewerking van iMinds.

Meer dan 300 voltijdse arbeidsplaatsen; meer dan 16 miljoen euro omzet

Het iMinds portfolio telt momenteel meer dan 100 bedrijven. Ongeveer de helft daarvan is jonger dan twee jaar, en kan dus – om evidente redenen – voorlopig slechts beperkte impactcijfers voorleggen. Globaal genomen hebben de iMinds starters echter al meer dan 300 voltijdse arbeidsplaatsen gecreëerd; en in totaal draaien ze meer dan 16 miljoen euro omzet.

Gezien het jonge profiel van de iMinds starters groeien die cijfers trouwens erg snel: in vergelijking met de tweede jaarhelft van 2014 groeide hun totale omzet in de eerste jaarhelft van 2015 met maar liefst 60%; wat betreft gecreëerde arbeidsplaatsen bedroeg de stijging meer dan 50%. Die groeicijfers doen alleen maar het beste vermoeden voor de toekomst.

Elke euro geïnvesteerd door iMinds leidt tot 3,6 euro externe vervolgfinanciering

“Eén aspect waarin iMinds zich duidelijk onderscheidt van andere incubatoren, is het resultaat dat onze start-ups boeken in hun zoektocht naar externe vervolgfinanciering. Zo hebben de iMinds start-ups sinds 2010 meer dan 24 miljoen euro aan externe financiering opgehaald, ondanks hun prille leeftijd en de vaststelling dat risicokapitaal in onze regio een schaars goed blijft. Concreet wordt voor elke euro iMinds-steun 3,6 euro door externe investeerders in de Vlaamse start-upeconomie gepompt. Een internationale benchmarkstudie toont aan dat iMinds wat dat betreft tot de top-3% best scorende incubatoren ter wereld behoort,” zegt Danny Goderis, acting CEO van iMinds.

"Investeerders zien iMinds – en het iStart-programma in het bijzonder – meer en meer als een kwaliteitslabel,” aldus Kris Vandenberk van investeringsmaatschappij PMV. “iMinds hanteert immers een erg strikt selectieproces. Maar precies omdat we weten dat die starters aan een kritische selectie worden onderworpen, zijn wij als investeerder wel een stuk zekerder van het potentieel ervan.”

Op drie na beste universitair incubatieprogramma ter wereld

Onder meer op basis van bovenstaande cijfers werd het iStart-programma van iMinds gisteren door UBI Global verkozen tot ’s werelds nummer vier in de categorie ‘Top University Business Accelerators’. Een flinke stijging dus in vergelijking met de 25ste plaats van vorig jaar, en dat na een screening van meer dan 500 universiteitsincubatoren van over de hele wereld.

iStart blijft bovendien erg in trek: terwijl er in 2011 ‘slechts’ 31 projectvoorstellen werden ingediend, is dat aantal in 2015 gestegen tot 183; een groei waar voorlopig nog geen eind aan lijkt te komen (hoewel in 2015 uiteindelijk slechts 15% van de projectvoorstellen de strenge iStart selectieprocedures overleefde).

De volgende oproep voor iStart-projectondersteuning wordt gelanceerd in januari 2016; blijf op de hoogte van deadlines en selectieprocedures via www.iminds.be/istart.


Contact